10 kwietnia 2025 roku, w auli Zespołu Szkół nr 2 w Kraśniku, odbyło się szkolenie dla młodzieży z zakresu racjonalnego odżywiania.
Głównymi celami szkolenia było:
podniesienie świadomości na temat zasad zdrowego odżywiania;
zwrócenie uwagi młodzieży na wybór zdrowych produktów spożywczych (zwiększenie umiejętności konsumenckich, czytanie etykiet);
wskazanie różnych dostosowań diety do stanu zdrowia, wieku, stylu życia, płci;
propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych:
motywacja do podejmowania takich zachowań, które wpływają na redukcję ryzyka występowania chorób towarzyszących nadwadze i otyłości.
W szkoleniu wzięła udział młodzież klas 2 i 3 Liceum Ogólnokształcącego i Technikum. Tematyka szkolenia zainteresowała uczestników, czego dowodem były liczne pytania kierowane w trakcie i po spotkaniu do prowadzącej szkolenie Ilony Pawłowicz-Sosnówki.