OGŁOSZENIE
W dniu 8 lipca 2025 roku o godzinie 9.00, zapraszamy absolwentów szkoły po odbiór świadectw dojrzałości.
Świadectwa będą wydawane przez wychowawców klas w salach lekcyjnych:
Klasa 4a – sala 43
Klasa 4b – sala 56
Klasa 4c - sala 57
Klasa 4d – sala 34
Klasa 4f – sala 40
(…) tak szybko stad odchodzą jak drozd milkną w lipcu
jak dźwięk trochę niezgrabny lub jak suchy ukłon
żeby widzieć naprawdę zamykają oczy (…)
Jan Twardowski
Z głębokim żalem żegnamy księdza kanonika Janusza Stefanka, wieloletniego proboszcza parafii św. Józefa Robotnika w Kraśniku, dziekana dekanatu kraśnickiego, duchowego przewodnika i przyjaciela społeczności Zespołu Szkół nr 2 w Kraśniku. Jesteśmy wdzięczni za modlitwę, towarzyszenie nam w ważnych dla szkoły momentach, za każdy gest, za słowo i dyskretne wsparcie, życzliwość. Księże Proboszczu! Z Księdzem łatwiej nam było widzieć to, co ważne, dostrzegać wartości, które czasem gubią się w niełatwej szkolnej codzienności. Będzie nam brakowało obecności i towarzyszenia tak życzliwego, choć wymagającego pasterza. Księże Proboszczu, odpoczywaj w pokoju!
Społeczność „Reja”
REKRUTACJA 2025/2026
OFERTA EDUKACYJNA NA ROK SZKOLNY 2025/2026 - profile klas
Harmonogram rekrutacji 2025/2026
Regulamin rekrutacji 2025/2026
29 maja 2025 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kolejnym wyjeździe zawodoznawczym w ramach projektu „Nowe umiejętności szansą na przyszłość”, odwiedzając Wytwórnię Makaronu Domowego POL-MAK S.A. w Ludwinie Kolonia.
Celem wizyty było poznanie funkcjonowania nowoczesnego zakładu produkcyjnego oraz zapoznanie się z możliwościami pracy w branży spożywczej. POL-MAK to firma rodzinna z ponad 28-letnią tradycją, znana z produkcji makaronów wysokiej jakości i stałego wprowadzania innowacji. Uczniowie mieli okazję zobaczyć cały proces produkcji – od przygotowania ciasta po pakowanie gotowych wyrobów.
Podczas zwiedzania zwrócono uwagę na wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa, potwierdzone licznymi certyfikatami. Firma angażuje się także społecznie, wspierając m.in. programy dożywiania dzieci oraz promując lokalną kulturę.
Serdeczne podziękowania kierujemy do Prezesa Zarządu, Pana Dominika Polaka, za życzliwe przyjęcie, interesującą prezentację firmy oraz możliwość poznania praktycznej strony pracy w nowoczesnym zakładzie produkcyjnym.
Wyjazd był cennym doświadczeniem, które pozwoliło uczniom lepiej zrozumieć realia pracy w przemyśle spożywczym i poszerzyć wiedzę o lokalnym rynku pracy.